مطالبی که در این صفحه میخوانید

اگر هنوز نمی‌دانید با کدام روش و به کجا مهاجرت کنید، راهنمایی‌تان می‌کنیم.

دلایل تنوع بالای انواع ویزا

اگر قصد مسافرت و یا ورود به یک کشور خارجی را داشته باشید، باید پاسپورت و ویزای خود را ارائه دهید. ارائه ویزا برای سفر و یا مهاجرت به کشورهای دیگر از طریق کار، تحصیل و یا دریافت اقامت موقت و یا دائم، ضروری است. با این حال بسیاری از افراد با این سؤال که ویزا چیست و چه تفاوت‌هایی با پاسپورت دارد، مواجه می شوند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع و جنبه‌های مختلف آن نظیر مراحل دریافت ویزا، شرایط، انواع و... بپردازیم. با تیم ویزاپ تا انتها همراه باشید.

تفاوت پاسپورت و ویزا چیست؟

پاسپورت و ویزا، دو مدرک ضروری برای سفرهای بین‌المللی هستند. هر چند هدف کلی از ارائه این دو مدرک، شناسایی مشخصات افراد است، تفاوت‌های مختلفی بین آنها وجود دارد که دانستن آنها الزامی است. پاسپورت یا گذرنامه، یک سند رسمی دولتی است که هویت و تابعیت فرد را تأیید می‌کند. این مدرک شامل اطلاعات شخصی مانند نام، تاریخ تولد، ملیت و تصویر واضح از شخص می‌شود. پاسپورت توسط کشور محل اقامت مسافر صادر می‌شود و برای دوره‌های چندساله اعتبار دارد. از طرف دیگر، ویزا یا روادید، تأییدیه یا مهری است که توسط سفارت یا کنسولگری کشور مقصد در پاسپورت قرار می‌گیرد. مهر ویزا، اجازه ورود و اقامت در کشور مقصد را برای مدت مشخصی فراهم می‌کند.

پاسپورت‌ها به عنوان مدرک هویت و شهروندی، به رسمیت شناخته می شوند. داشتن پاسپورت به مسافران اجازه می‌دهد که بدون هیچ محدودیتی و در مدت زمان تعیین شده، از مرزهای بین‌المللی عبور کنند. در سمت دیگر، ویزا مختص هر کشوری است و بسته به‌قصد و نیت سفر که می‌تواند با اهداف گردشگری، تجاری، تحصیلی یا کاری باشد، انواع مختلفی را شامل می‌شود.

مورد دیگری که در پاسخ به سؤال تفاوت پاسپورت و ویزا چیست، می‌توان ارائه داد، شرایط و روند دریافت آنهاست. مراحل دریافت پاسپورت در مقایسه با روند اخذ ویزا نسبتاً ساده‌تر است. برای دریافت پاسپورت یا گذرنامه، ارائه مدارکی مانند شناسنامه یا کارت شناسایی ملی، همراه با تکمیل فرم درخواست، الزامی است. در مقابل روند اخذ ویزا اغلب شامل الزامات پیچیده‌تری مانند دریافت دعوت‌نامه از حامیان مالی و یا برخورداری از تمکن مالی مناسب می‌شود.

پاسپورت چیست؟

همان‌طور که گفته شد، گذرنامه یا پاسپورت یک سند رسمی است که به عنوان مدرک هویت و ملیت شخص عمل می‌کند. این مدرک، یک سند ملی که توسط دولت برای شهروندانش صادر می‌شود و به آنها امکان سفرهای بین‌المللی را می‌دهد. مفهوم گذرنامه به دوران باستان برمی گردد، زمانی که از آن به عنوان معرفی‌نامه برای مسافران خارجی استفاده می‌شد.

در حال حاضر، پاسپورت‌ها استاندارد شده‌اند و حاوی اطلاعات شخصی مانند نام شخص، تاریخ تولد، عکس و امضا وی می شوند. این مدارک همچنین جزئیاتی که مربوط به کشور صادرکننده و تاریخ انقضای گذرنامه است را ارائه می‌دهند. اطلاعات درج شده در پاسپورت، به مقامات مهاجرت کمک می‌کند تا هویت مسافر را تأیید کرده و واجد شرایط بودن آنها برای ورود به یک کشور خارجی را تعیین نمایند.

پاسپورت با جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی و کنترل تردد در مرزها، نقش مهمی در حفظ امنیت ملی کشورها دارد. این مدارک ابزاری را برای دولت‌ها فراهم می‌کنند تا تردد شهروندان خود را در خارج از کشور پیگیری کنند و ایمنی آنها را در حین سفر تضمین نمایند. با این وجود، ارزش پاسپورت‌های کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است که در ادامه به بررسی کامل آن خواهیم پرداخت.

بررسی اجمالی ویزا یا روادید

اما ویزا چیست و داشتن آن چه مزایایی را شامل می‌شود؟ ویزا یا روادید، سندی است که توسط دولت کشور مقصد صادر می‌شود و به افراد اجازه می‌دهد تا برای مدت مشخصی وارد آن کشور شوند. ویزا به عنوان مجوز رسمی برای سفر عمل می‌کند و معمولاً در پاسپورت مسافر، به صورت مهر یا تمبر نمایش داده می‌شود. داشتن ویزا برای سفرهای بین‌المللی ضروری است، زیرا مشخص می‌کند که فرد مورد نظر مجوز قانونی برای ورود به یک کشور خارجی را  دارد یا خیر.

هدف از صدور ویزا، تنظیم مقررات مهاجرت و حفظ امنیت ملی کشورهاست. این سند رسمی به دولت‌ها اجازه می‌دهد تا ورود و خروج افراد خارجی و همچنین مدت زمان اقامت آنها را کنترل کنند. انواع مختلفی از ویزاها مانند ویزای توریستی، ویزای دانشجویی، ویزای کاری و ویزای دیپلماتیک وجود دارد که هر کدام بسته به هدف سفر، الزامات و محدودیت‌های خاصی را در بر می‌گیرد.

چطور ویزا بگیریم؟

پس از پاسخ به این سؤال که ویزا چیست، نیاز است که با روند دریافت آن آشنا شویم. اگرچه فرایند اخذ ویزا ممکن است برای برخی افراد دلهره‌آور به نظر برسد، اما با دنبال کردن چند مرحله کلیدی می‌توان آن را ساده‌تر انجام داد.

برای این کار باید در ابتدا نوع ویزای مورد نیاز برای سفر خود را مشخص کنید. کشورهای مختلف انواع متنوعی از ویزاها مانند ویزای توریستی، دانشجویی، کاری یا تجاری را ارائه می‌دهند. قبل از شروع روند دریافت ویزا، توصیه می‌کنیم که در مورد الزامات و محدودیت‌های خاص مرتبط با هر نوع تحقیق کنید تا مطمئن شوید که نوع مناسب را انتخاب خواهید کرد.

بعد از تعیین نوع ویزا، باید تمام مدارک لازم را جمع آوری کنید. به طور خلاصه این مدارک شامل گذرنامه معتبر، فرم‌های تکمیل شده درخواست ویزا، اثبات تمکن مالی (مانند صورت‌حساب‌های بانکی) و برنامه سفر یا دعوت‌نامه (در صورت وجود) می شوند. پس از جمع آوری تمام مدارک مورد نیاز، باید درخواست خود را به سفارت یا کنسولگری کشوری که قصد سفر به آن را دارید ارسال کنید. این کار می‌تواند به صورت آنلاین یا از طریق خدمات پستی انجام شود. توجه داشته باشید که حتماً باید هزینه‌های سفر را پرداخت کرده باشید و به دستورالعمل‌های خاص ارائه شده توسط سفارت پایبند باشید.

پس از ارسال درخواست خود، می‌بایست منتظر پاسخ سفارت یا کنسولگری باشید. زمان پردازش این فرایند بسته به کشور و نوع ویزای درخواستی متفاوت است. توصیه می‌شود قبل از تاریخ حرکت مورد نظر خود، درخواست را ارائه دهید تا زمان کافی برای پردازش در نظر گرفته شود.

آشنایی با مراحل دریافت ویزا

شرایط اخذ ویزا چیست؟

طی کردن مراحلی که در بخش قبل ذکر شد، نیازمند برخورداری از برخی شرایط و الزامات خاص است. یکی از این موارد اعتبار داشتن پاسپورت است. اعتبار پاسپورت ارائه شده باید حداقل ۶ ماه باشد. همچنین ارائه مدارک دیگر مانند تصاویر، برنامه سفر، صورت‌حساب‌های مالی و تکمیل فرم درخواست نیز ضروری است.

از دیگر شرایط اخذ ویزا، تعیین هدف از ورود به کشور مقصد است. برای مثال، گردشگران ممکن است نیاز به ارائه رزرو هتل یا دعوت‌نامه از یک مقیم یا سازمانی خاص در کشور مقصد را داشته باشند. به طور مشابه، دانش‌آموزان یا دانشجویان نیز باید نامه پذیرش از مؤسسات آموزشی ارائه دهند و کارگران و یا کارمندان، نیاز به ارائه قرارداد کاری خود خواهند داشت.

از دیگر مواردی که در پاسخ به سؤال شرایط ویزا چیست می‌توان ارائه داد، تمکن مالی است. متقاضیان باید توانایی لازم برای حمایت مالی از خود در طول اقامت را اثبات کنند. این کار را می‌توان از طریق صورت‌حساب‌های بانکی یا نامه‌های حمایتی انجام داد. در نهایت نیز برآورده‌سازی برخی الزامات بهداشتی اجباری است. برخی از کشورها برای جلوگیری از خطرات بهداشت عمومی، خواستار انجام معاینات پزشکی یا ارائه سوابق واکسیناسیون برای ارائه ویزا هستند.

مدارک و شرایط عمومی لازم برای اخذ ویزا از کشورهای مختلف

برای اخذ ویزا هر کشور، باید مدارک و شرایط به خصوصی را ارائه نمایید. این مدارک با توجه به نوع ویزا و همچنین قوانین کشور مقصد، می‌تواند دارای برخی تفاوت‌ها باشد. با این حال به طور کلی، مدارک و شرایطی که برای ارائه در تمامی کشورها مورد نیاز است را در لیست زیر مشاهده می‌کنید.

  • پاسپورت معتبر با حداقل شش ماه اعتبار باقی مانده
  • وجود صفحات خالی در پاسپورت برای مهر ویزا
  • برنامه سفر شامل بلیت هواپیما، رزرو هتل، تعیین محل سکونت و...
  • اسناد مالی لازم برای اثبات تمکن مالی
  • سه قطعه عکس رنگی که جدیداً گرفته شده باشند
  • اصل و یک کپی از شناسنامه و کارت ملی

مدارک لازم برای اخذ ویزا چیست؟

هزینه‌های دریافت ویزا

هزینه دریافت انواع ویزا بسته به عوامل مختلفی، می‌تواند به طور قابل توجهی تفاوت داشته باشد. هزینه‌های مربوط به اخذ ویزا بر اساس کشور مقصد، نوع ویزای مورد نیاز و ملیت متقاضی تعیین می‌شود. برخی از کشورها صرف نظر از نوع ویزا یا ملیت شخص متقاضی، هزینه ثابتی را دریافت می‌کنند؛ در حالی که برخی دیگر بر اساس هدف از سفر، قیمت‌گذاری‌های مختلفی ارائه می‌دهند. به‌عنوان‌مثال، ویزای توریستی به دلیل تفاوت در الزامات پردازش، ممکن است ارزان‌تر از ویزای تجاری یا دانشجویی باشد.

ملیت متقاضی نیز نقش مهمی در تعیین هزینه‌های ویزا دارد. بسیاری از کشورها قراردادهای متقابلی با کشورهای دیگر دارند که هزینه شهروندانشان را هنگام اخذ ویزا کاهش می‌دهد و یا به طور کلی لغو می‌کند. برعکس، شهروندان کشورهایی که چنین توافقاتی را با کشور مقصد نداشته باشند، ممکن است با هزینه‌های بالاتری روبرو شوند.

هزینه‌های اضافی نیز هنگام در نظر گرفتن این مورد باید سنجیده شود. این هزینه‌ها می‌تواند شامل ترجمه مدارک، تأیید اسناد و... باشد. در جدول زیر هزینه‌های اخذ ویزای برخی کشورهای محبوب را مشاهده می‌کنید. توجه داشته باشید که این قیمت‌ها حدودی هستند و در صورتی که قصد کسب اطلاع از دقیق‌ترین قیمت‌ها را دارید، باید با کارشناسان تیم ویزاپ تماس بگیرید.

کشور

نوع ویزا

هزینه اخذ ویزا

ژاپن

توریستی – سه‌ماهه

۱۱۵۰ دلار

آلمان

ویزای کوتاه مدت

۷۵ الی ۸۰ یورو

کانادا

توریستی

۸۰۰ دلار

استرالیا

ویزای ساب کلاس ۶۰۱

۱۰۴۵ دلار

گرجستان

امکان سفر بدون ویزا

۰ (بدون نیاز به ویزا)

بریتانیا

توریستی – ۹۰ روزه

۳۰۰ دلار

کشورهای عضو شنگن

-         

۱۰۰۰ یورو

شرایط لازم برای دریافت ویزا

کشورها سیاست‌های مختلفی را برای تنظیم و کنترل هجوم افراد خارجی اعمال کرده‌اند؛ به همین دلیل برای دریافت روادید، شخص متقاضی باید شرایط به خصوصی داشته باشد. شرایط اخذ ویزا در هر کشوری معمولاً شامل برخی تفاوت‌ها می‌شود؛ اما به طور کلی و جامع، شرایط دریافت ویزا چیست؟

در مرحله اول، فردی که به دنبال اخذ ویزا است باید مدارک شناسایی معتبر و اسنادی مرتبط با هدف خود از ورود به کشور میزبان را ارائه دهد. ارائه این اسناد به مقامات کمک می‌کند تا تشخیص دهند که آیا هدف شخص از ورود به کشور مثبت بوده و قصد هیچ گونه دخالت در قوانین این کشور را نخواهد داشت. علاوه بر این، متقاضیان باید ثبات مالی تعیین شده برای حمایت از خود را در طول اقامت نشان دهند و ثابت کنند که بار اقتصادی برای کشور میزبان ایجاد نخواهند کرد.

از طرف دیگر برای متقاضیان دریافت ویزا ضروری است که به قوانین کشور میزبان احترام بگذارند و از آن تبعیت کنند. آنها نباید در هیچ گونه فعالیت مجرمانه شرکت کنند و یا در اقداماتی که ممکن است امنیت عمومی یا امنیت ملی را به خطر بیندازد، فعالیت داشته باشند. همچنین افراد باید از مقررات مهاجرتی مانند رعایت تاریخ انقضای ویزا و یا اخذ مجوزهای لازم برای اهداف شغلی یا تحصیلی خود، پیروی کنند.

از دیگر شرایطی که شخص متقاضی دریافت ویزا باید داشته باشد، عدم سوءپیشینه است. این افراد باید با انجام بررسی‌های لازم، اثبات کنند که هیچ گونه سابقه‌ای در تروریسم، خشونت یا دخالت در گروه‌های افراطی ندارند. این اقدامات احتیاطی، به محافظت در برابر تهدیدات احتمالی حفظ امنیت ملی، کمک خواهد کرد.

 

شرایط و هزینه‌های لازم برای اخذ ویزا

قواعد گرفتن ویزا

اخذ ویزا همیشه فرایند آسانی نیست و مستلزم رعایت قوانین و مقررات خاصی خواهد بود. اما قوانین و قواعد دریافت ویزا چیست و این فرایند، شامل چه مراحلی می‌شود؟ به طور کلی روند اخذ ویزا، صرف نظر از نوع آن، دارای مراحل مشخصی است که در زیر، آنها را به ترتیب مشاهده می‌کنید.

  • تعیین هدف و قصد درخواست ویزا
  • فراهم‌سازی الزامات خاص تعیین شده توسط کشور میزبان مانند ارائه فرم درخواست و مدارک لازم
  • پیروی از دستورالعمل‌های ارائه توسط سفارت یا کنسولگری کشور میزبان
  • انجام مصاحبه‌های احتمالی
  • عدم ارائه مدارک تقلبی
  • برنامه ریزی دقیق برای تعیین زمان ارائه درخواست ویزا

دلیل صدور انواع مختلف روادید یا ویزا چیست؟

همان‌طور که می‌دانید، انواع مختلفی از ویزا یا همان روادید صادر می‌شود که هر کدام، برخی محدودیت‌ها را برای شخص ایجاد می‌کند. با این حال دلیل اصلی تنوع در ویزا چیست و چرا باید نوع ویزای مناسبی را انتخاب نماییم؟

یکی از دلایل اصلی صدور انواع مختلف ویزا، تنظیم مقررات مهاجرت و کنترل مهاجران و مسافران به یک کشور خاص است. با تنوع انواع ویزا، دولت‌ها اطمینان حاصل می‌کنند افرادی که وارد مرزهایشان می شوند، دلایل و اهداف غیرقانونی نخواهند داشت. با توجه به این مورد، ویزاها بر اساس عواملی مانند مدت اقامت، هدف (گردشگری، تجارت، تحصیل)، فرصت‌های شغلی، الحاق خانواده یا پناهندگی، دسته بندی می شوند.

یکی دیگر از دلایل صدور انواع ویزا به خصوص ویزای کاری، اهداف اقتصادی و مالی است. کشورها اغلب برای جذب متخصصان ماهر که می‌توانند به اقتصاد آنها کمک کنند، ویزاهای کاری مختلفی ارائه می‌دهند. این ویزاها به افراد دارای مهارت‌ها یا صلاحیت‌های تخصصی اجازه می‌دهد تا به طور موقت یا دائم در کشور میزبان کار کنند. با انجام این کار، کشورها می‌توانند کمبود نیروی کار در بخش‌های خاص را برطرف کرده و هم‌زمان، از تخصص این مهاجران بهره‌مند شوند.

علاوه بر این، موضوعات امنیتی نیز نقش مهمی در صدور انواع ویزا ایفا می‌کند. دولت‌ها باید به دقت افرادی را که به دنبال ورود به کشورشان هستند بررسی کنند تا امنیت ملی را تضمین کرده و از تهدیدات احتمالی نیز جلوگیری نمایند. با طبقه‌بندی ویزاها بر اساس عواملی مانند ملیت یا سابقه سفر، دولت‌ها می‌توانند رویه‌های غربالگری سخت‌گیرانه‌تری را برای متقاضیان پرخطر اعمال کنند.

تفاوت پاسپورت و ویزا چیست؟

دلایل رد درخواست صدور ویزا

رد درخواست ویزا می‌تواند برای افرادی که به دنبال سفر یا مهاجرت به کشور دیگری هستند، یک تجربه ناموفق و البته دلسردکننده باشد. به همین دلیل نیز درک دلایل این موضوع برای جلوگیری از مشکلات رایج و افزایش شانس قبولی درخواست ویزا، بسیار مهم است.

یکی از دلایل اصلی رد درخواست ویزا، مدارک ناکافی است. بسیاری از متقاضیان از ارائه تمام مدارک لازم مانند اثبات تمکن مالی، برنامه‌های سفر و یا دعوت‌نامه کوتاهی می‌کنند. همچنین اطلاعات ناقص یا نادرست نیز می‌تواند باعث ایجاد سوءظن در مورد اهداف متقاضی شده و منجر به ردشدن درخواست شود.

یکی دیگر از دلایل رایج عدم قبول درخواست ویزا، عدم تمکن مالی کافی است. برای اثبات اینکه در طی اقامت خود، هزینه‌ای را روی دوش دولت نخواهید گذاشت، فراهم کردن سطح تعیین شده تمکن مالی الزامی خواهد بود. عدم اثبات این امر می‌تواند منجر به ردشدن درخواست ویزا شود. علاوه بر این، سوابق جنایی یا تخلفات قبلی مهاجر نیز می‌تواند منجر به رد ویزا شود. مقامات کشور میزبان، امنیت را در اولویت قرار می‌دهند و ممکن است درخواست‌های افرادی که دارای سوءسابقه هستند را رد کنند.

قدرتمندترین پاسپورت‌ها متعلق به چه کشورهایی است و چه مزیتی دارند؟

مفهوم قدرتمند بودن پاسپورت برخی کشورها نسبت به سایر کشورهای دیگر، به میزان اعتبار آنها مربوط می‌شود. برخی کشورها، اعتبار پاسپورت بالاتری دارند که امتیازات و مزایای مختلفی را برای شهروندان آن کشور در بر خواهد داشت. در حال حاضر قوی‌ترین پاسپورت‌ها متعلق به کشورهایی مانند سنگاپور، آلمان و ژاپن است.

این کشورها دارای گذرنامه‌هایی هستند که به شهروندان خود، امکان سفر و یا اقامت بدون ویزا در سایر کشورهای دیگر را می‌دهد. به‌عنوان‌مثال، دارندگان پاسپورت ژاپنی می‌توانند بدون نیاز به ویزا، به ۱۸۹ کشور سفر کنند. دارندگان پاسپورت سنگاپور و آلمان نیز با دسترسی به ۱۹۲ و ۱۹۰ کشور، از مزایای مشابهی برخوردار هستند. میزان اعتبار بالای پاسپورت در این کشورها، مزایای قابل توجهی را برای شهروندانشان فراهم می‌کند.

شهروندان کشورهایی با پاسپورت قدرتمند، فرصت‌های بیشتری برای گسترش تجارت و سرمایه گذاری در خارج از کشور خود را دارند. آنها به راحتی می‌توانند در بازارهای بین‌المللی فعالیت کنند و ارتباطات راحتی را بدون موانع بوروکراتیکی که شهروندان کشورهای کم‌برخوردار با آن روبرو هستند، برقرار سازند.

علاوه بر این، داشتن یک پاسپورت قوی منجر به افزایش چشم‌اندازهای آموزشی نیز خواهد شد. دانش‌آموزان یا دانشجویان کشورهای معتبر می‌توانند در مؤسسات عالی جهانی، بدون اینکه تحت فشار رویه‌های پیچیده ویزا یا محدودیت‌های تحصیلی قرار بگیرند، تحصیل کنند. در لیست زیر، قدرتمند پاسپورت کشورها در سال ۲۰۲۳ را به ترتیب می‌توانید مشاهده نمایید.

  1. سنگاپور (۱۹۲ کشور)
  2. آلمان، ایتالیا و اسپانیا (۱۹۰ کشور)
  3. اتریش، فنلاند، فرانسه، ژاپن، لوکزامبورگ، کره جنوبی و سوئد (۱۸۹ کشور)
  4. دانمارک، ایرلند، هلند و بریتانیا (۱۸۸ کشور)
  5. بلژیک، جمهوری چک، مالتا، نیوزیلند، نروژ، پرتغال و سوئیس (۱۸۷ کشور)
  6. استرالیا، مجارستان و لهستان (۱۸۶ کشور)
  7. کانادا و یونان (۱۸۵ کشور)
  8. لیتوانی و ایالات متحده آمریکا (۱۸۴ کشور)
  9. اسلواکی، اسلوونی و لتونی (۱۸۳ کشور)
  • استونی و ایسلند (۱۸۲ کشور)

معرفی قدرتمندترین پاسپورت‌های کشورها

انواع ویزا از نظر دفعات اجازه ورود به کشور

انواع ویزا چیست، یکی از سؤالات رایج میان کاربران است که پاسخ به آن، موارد مختلفی را شامل می‌شود. یکی از مواردی که باعث تنوع انواع ویزا می‌شود، تعداد دفعات اجازه ورود به یک کشور خاص است که شامل ویزای سینگل، ویزای دابل، ویزای مالتیپل و ویزای ترانزیت فرودگاهی می‌شود.

ویزای ۱ بار ورود یا سینگل (single visa)

ویزای یک بار ورود که با نام ویزای سینگل نیز شناخته می‌شود، نوعی سند مسافرتی است که به فرد اجازه می‌دهد تنها یک بار و در یک دوره مشخص، وارد کشور مقصد شود. این ویزا معمولاً برای بازدیدهای کوتاه مدت مانند سفرهای گردشگری یا کاری صادر می‌شود و به دارنده، اجازه اقامت برای مدت محدودی در کشور مقصد را خواهد داد.

ویزای ۲ بار ورود یا دابل (double visa)

ویزای دابل یا دو بار ورود، به دارنده این امکان را می‌دهد که در مدت زمان اعتبار ویزا، دو بار به کشور مقصد وارد شود.  این نوع ویزا معمولاً برای مسافرانی که قصد دارند از چندین مقصد بازدید کرده و یا در طول سفر خود، نیاز به خروج و ورود مجدد به کشور را دارند، صادر می‌شود.

ویزای چند بار ورود یا مالتیپل (multiple visa)

ویزای مولتیپل یا ویزای چند بار ورود، نوعی سند مسافرتی است که به افراد اجازه می‌دهد در مدت زمان مشخصی، چندین بار وارد یک کشور شده و از آن خارج شوند. برخلاف ویزای یک بار ورود، ویزای چندگانه انعطاف‌پذیری بسیار بیشتری را برای سفر به داخل و خارج از کشور مقصد، به تعداد دفعات متعدد ارائه می‌دهد.

ویزای صفر بار ورود یا ترانزیت فرودگاهی (airport transit visa)

نوع دیگر ویزا، ویزای ترانزیت فرودگاهی است. این نوع ویزا برای مسافرانی صادر می‌شود که تنها قصد تعویض هواپیما را در یک کشور خاص داشته باشند. ویزای ترانزیت فرودگاهی، اجازه خروج از فرودگاه را به افراد نمی‌دهد و تنها به‌قصد تعویض هواپیما صادر می‌شود.

انواع ویزا بر اساس نوع سفر

در بخش قبلی، انواع روادید را بر اساس تعداد دفعات ورود بررسی کردیم. اما بر اساس نوع سفر، انواع ویزا چیست و شامل چه مواردی می‌شود؟ پاسخ به این سؤال موارد متعددی را شامل می‌شود که در ادامه، هر کدام را به صورت مختصر بررسی کرده‌ایم.

ویزای ترانزیت

ویزای ترانزیت، نوعی ویزای موقت است که به مسافران این امکان را می‌دهد تا هنگام سفر به کشور مدنظر خود، تنها برای تغییر مسیر، وارد یک کشور خاص شوند. این ویزا معمولاً زمانی کاربرد دارد که پرواز مسافر شامل توقف در کشور دیگری باشد. با داشتن ویزای ترانزیت، مسافران می‌توانند در مدت معین و البته نسبتاً کوتاهی (بین ۲۴ تا ۷۲ ساعت) داخل کشور توقف شده، اقامت داشته باشند. اصلی ترین هدف ویزای ترانزیت، کنترل افراد وارد شده به کشور و جلوگیری از درخواست پناهندگی است.

ویزای توریستی

از دیگر انواع ویزا که اجازه اقامت کوتاه‌مدتی را برای شخص فراهم می‌کند، ویزای توریستی است. ویزای توریستی، گردشگری و یا مسافرتی، توسط سفارت کشور مقصد برای افراد متقاضی و صرفاً برای مقاصد گردشگری، با اعتبار کوتاه مدت صادر می‌شود. میزان زمان اقامت در کشورهای خارجی با ویزای توریستی، متفاوت است و می‌تواند بین ۳۰ تا ۹۰ روز باشد.

ویزای خانوادگی

ویزای خانوادگی، از دیگر انواع ویزا است که به دارندگان آن اجازه می‌دهد به اعضای خانواده خود که در کشور دیگری سکونت دارند، بپیوندند. ویزای خانوادگی اقامت اعضای خانواده مانند همسر، فرزندان، والدین یا خواهر و برادر را در کشور مدنظر، امکان پذیر می‌کند.

ویزای سیاسی

ویزای سیاسی که به عنوان ویزای دیپلماتیک نیز شناخته می‌شود، نوعی سند مسافرتی است که توسط کشور مقصد، برای افراد خارجی که در فعالیت‌های سیاسی شرکت می‌کنند یا سمت‌های سیاسی دارند، صادر می‌شود. این نوع ویزا به افرادی مانند دیپلمات‌ها، مقامات دولتی و نمایندگان سازمان‌های بین‌المللی اعطا می‌شود و در حفظ روابط دیپلماتیک بین کشورها و تسهیل دیدارها و مذاکرات رسمی، نقش مهمی دارد.

ویزای پزشکی یا درمانی

ویزای درمانی از دیگر انواع ویزا است که برای افرادی با شرایط خاص پزشکی ارائه می‌شود. اما هدف از این ویزا چیست و چه افرادی می‌توانند از آن بهره‌مند شوند؟ ویزای پزشکی، به دارندگان آن این امکان را می‌دهد که به منظور دریافت خدمات درمانی، به کشوری دیگر سفر کنند. این ویزا توسط دولت کشور میزبان صادر می‌شود و به کسانی که بتوانند مدارکی مبنی بر نیاز خود به مراقبت‌های پزشکی که در کشورشان در دسترس نیست را ارائه دهند، اعطا می‌شود. مدت اعتبار این ویزا معمولاً بر اساس نیازهای مراقبتی شخص بیمار در نظر گرفته می‌شود.

ویزای سرمایه‌گذاری

ویزای سرمایه گذاری نوعی ویزا است که به دارندگان آن اجازه ورود و اقامت در یک کشور خارجی را به منظور سرمایه گذاری یا راه اندازی کسب و کار را می‌دهد. این نوع ویزا معمولاً به افرادی داده می‌شود که مایل به سرمایه گذاری قابل توجهی در کشور میزبان باشند. برای دریافت این ویزا، علاوه بر داشتن سرمایه تعیین شده توسط کشور مقصد، ارائه یک طرح تجاری دقیق نیز ضروری است.

ویزای استارت‌آپ

ویزای استارتاپ همانند ویزای سرمایه گذاری، به برخی از افرادی که قصد راه اندازی کسب‌وکاری نوین در یک کشور خارجی را داشته باشند ارائه می‌شود. ویزاهای استارتاپ معمولاً دارای معیارهای خاصی هستند که متقاضیان باید آنها را رعایت کنند. این معیارها اغلب شامل داشتن یک طرح تجاری قابل اجرا، تأمین منابع مالی توسط سرمایه‌گذاران و نشان دادن پتانسیل ایجاد شغل یا تأثیر اقتصادی است. فرایند درخواست این نوع ویزا ممکن است شامل ارزیابی مهارت‌ها، تجربه و صلاحیت‌های کارآفرین نیز باشد.

ویزای بازنشستگی

یکی از انواع ویزا یا روادید که در پاسخ به سؤال انواع ویزا چیست می‌توان نام برد، ویزای بازنشستگی است. این نوع ویزا معمولاً از طریق اثبات تمکن مالی و برای اشخاصی که قصد گذراندن دوران بازنشستگی خود در کشور دیگری را داشته باشند، ارائه می‌شود. ویزای بازنشستگی اغلب با شرایط خاصی مانند ارائه مدرک بازنشستگی و حداقل محدودیت سنی داده می شوند. هدف از این الزامات، اطمینان کافی از ارائه ویزا به بازنشستگان واقعی است.

ویزای تحصیلی

ویزای تحصیلی که به عنوان ویزای دانشجویی نیز شناخته می‌شود، از دیگر انواع ویزا است که به ساکنین کشورهای خارجی، امکان اقامت و ادامه تحصیل را می‌دهد. تمامی دانش‌آموزان یا دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاه‌های خارجی را داشته باشند، نیاز به اخذ ویزای تحصیلی خواهند داشت.

در پاسخ به این سؤال که مزایای این نوع ویزا چیست، باید گفت که این ویزا به دانشجویان حق ثبت نام در مؤسسات آموزشی و شرکت در برنامه‌های دانشگاهی را می‌دهد. همچنین در طول اقامت، امتیازات و مزایای مختلفی را مانند دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی، برخورداری از فرصت‌های شغلی و امکان مسافرت‌های داخلی را در اختیار آنها قرار می‌دهد.

ویزای دیدار از خانواده و بستگان

ویزای بازدید یا ویزای دیدار از خانواده و بستگان، جزو ویزاهای کوتاه مدت در نظر گرفته می‌شود که امکان ملاقات از دوستان و آشنایان خارجی را برای متقاضی فراهم می‌کند. این نوع ویزا معمولاً توسط مقامات مهاجرتی کشور مقصد صادر می‌شود و به دارنده آن اجازه شرکت در فعالیت‌های غیرمرتبط با کار مانند گردشگری، ملاقات با خانواده یا دوستان، شرکت در کنفرانس‌ها و رویدادها و همچنین دریافت خدمات درمان پزشکی را می‌دهد.

ویزای تجاری و بازرگانی

اگر قصد انجام بیزینس یا فعالیت‌های تجاری را در کشورهای خارجی دارید اما مطمئن نیستید که مناسب‌ترین نوع ویزا چیست، باید اقدام به اخذ ویزای بازرگانی یا تجاری نمایید. این نوع ویزا معمولاً برای افرادی صادر می‌شود که برای جلسات، کنفرانس‌ها، مذاکرات یا سایر اهدافی که مرتبط با تجارت می‌شود، به کشورهای دیگر سفر می‌کنند. توجه داشته باشید که شرایط و فرایند درخواست ویزای تجاری ممکن است از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد؛ به همین دلیل برای هر سفر تجاری، باید درخواست ویزای همان کشور را ارائه دهید.

ویزای کاری

از دیگر انواع ویزا که با تقاضای بالایی مواجه می‌شود، ویزای کاری است. این ویزا به افرادی که قصد کار در یک کشور خارجی را داشته باشند، اعطا می‌شود و نیازمند برآورده‌کردن برخی شرایط و الزامات قانونی خاص است. با توجه به تنوع بالای ویزای کاری، این سؤال پیش می‌آید که انواع این ویزا چیست و چه مواردی را شامل می‌شود. ویزاهای کاری مختلف را می‌توانید در لیست زیر مشاهده نمایید.

  • ویزای کار موقت
  • ویزای کار دائم
  • ویزای کارت آبی
  • ویزای جاب آفر
  • ویزای اسکیل ورکر
  • ویزای اکسپرس اینتری

ویزای ورزشی

برای ورزشکاران و متخصصان در این زمینه، نوع خاصی از ویزا به نام ویزای ورزشی ارائه می‌شود. اما کاربرد این ویزا چیست و چه مدت اعتبار دارد؟ داشتن ویزای ورزشی برای افرادی که قصد شرکت در رویدادها یا مسابقات مختلف را در کشورهای خارجی را دارند ضروری است. این نوع ویزا معمولاً بر اساس معیارهای خاصی مانند دعوت توسط یک سازمان ورزشی شناخته شده یا گواهی شرکت در یک رویداد خاص، اعطا می‌شود. مدت اقامت مجاز توسط ویزای ورزشی می‌تواند بسته به ماهیت رویداد یا مسابقات در حال انجام، متفاوت باشد.

ویزای ثبت شرکت

اگر قصد ثبت شرکت در کشورهای خارجی را دارید اما نمی‌دانید مناسب‌ترین نوع ویزا چیست، باید ویزای تجاری را انتخاب نمایید. ویزای ثبت شرکت که نوعی ویزای تجاری است، به افراد خارجی اجازه می‌دهد تا کسب و کار خود را داخل کشور میزبان ایجاد و راه اندازی کنند. این برنامه برای تشویق سرمایه‌گذاران خارجی و ترویج رشد اقتصادی با جذب کارآفرینان و سرمایه‌گذاران از سراسر جهان طراحی شده است.

اخذ ویزای ثبت شرکت می‌تواند فرایند پیچیده‌ای داشته باشد که نیاز به برنامه ریزی و آمادگی دقیق دارد. متقاضیان ممکن است نیاز به ارائه اسناد گسترده‌ای مانند صورت‌حساب‌های مالی، نامه‌های صندوق‌های سرمایه گذاری و اسناد قانونی مرتبط با تجارت خود داشته باشند.

ویزای مطبوعاتی

ویزای مطبوعاتی که به عنوان ویزای روزنامه‌نگاری یا ویزای رسانه‌ای نیز شناخته می‌شود، نوعی سند مسافرتی است که به خبرنگاران و اصحاب رسانه اجازه می‌دهد به منظور گزارش اخبار و پوشش رویدادهای خبری، وارد یک کشور خارجی شوند. این نوع ویزا معمولاً توسط دولت یا سفارت کشور میزبان صادر می‌شود و امتیازات ویژه‌ای را به صاحبان آن اعطا می‌کند.

انواع مختلف ویزا و کاربرد هریک

جمع بندی

ویزا یا روادید، یکی از اسناد ضروری برای مسافران و یا مهاجران خارجی است که مجوز اقامت در یک کشور خاص را صادر می‌کند. ویزا نوعی سپر امنیتی برای کشورها محسوب می‌شود و تمام مشخصات و هم چنین اهداف اشخاص را هنگام ورود به خاک کشورهای خارجی، بررسی می‌کند. درک پیچیدگی‌های مقررات ویزا برای کسانی که قصد سفر بین‌المللی یا جستجوی فرصت‌های کاری و تحصیلی در خارج از کشور را دارند، بسیار مهم است.

در این مقاله به بررسی سؤالاتی نظیر ویزا چیست، چه تفاوت‌هایی با پاسپورت دارد و دارای چه انواعی است، پرداختیم. در صورتی که قصد اخذ ویزای کشور مدنظر خود را دارید، می‌توانید فرم مربوط به مشاوره را پر کرده تا کارشناسان ما به صورت رایگان با شما تماس گرفته و مشاوره‌هایی دقیق و متناسب با وضعیتان را ارائه دهند.

روش های اخذ انواع ویزا

ویزای کشورهای مختلف