- برای مهاجرت از کجا شروع کنم؟
اگر هنوز نمیدانید با کدام روش و به کجا مهاجرت کنید، راهنماییتان میکنیم.
یکی از محبوبترین کشورهای اروپایی برای اخذ اقامت، آلمان است. کشور آلمان دارای اقتصادی قدرتمند، سیستم آموزشی باکیفیت، استانداردهای بالای زندگی، سطح رفاه عالی، چشماندازهای شغلی فراوان و... است؛ به همین دلیل یکی از اولین انتخابها برای افرادی است که قصد مهاجرت از طریق تحصیل، کار یا سرمایهگذاری را دارند. اخذ اقامت آلمان شرایط و پیچیدگیهای خاص خود را دارد که شاید در نگاه اول، کمی سخت و چالشبرانگیز به نظر برسد. بااینحال با طیکردن صحیح مراحل و همچنین فراهمکردن شرایط و مدارک لازم، میتوان بهسادگی قدم در این راه گذاشت. در این مقاله قصد داریم صفر تا صد اخذ اقامت کشور آلمان را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
کشور آلمان برای اقامت
اینکه کشور آلمان برای مهاجرت و اخذ اقامت گزینه مناسبی است یا خیر، بستگی به اهداف و شرایط شما دارد. دلایل مختلفی این کشور را تبدیل به یکی از بهترین گزینهها برای کار، تحصیل، سرمایهگذاری، کارآفرینی و اقامت کرده است. آلمان دارای اقتصادی قوی است که فرصتهای شغلی فراوان و استانداردهای بالای زندگی را فراهم میکند. زیرساختهای توسعهیافته این کشور، دسترسی ساده به خدمات ضروری، سیستمهای مراقبت بهداشتی و آموزشی عالی و همچنین بازار کار فوقالعاده، این کشور را به مکانی ایدهآل برای تمام خانوادهها تبدیل کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به صفحه کشور آلمان مراجعه نمایید.
انواع اقامت در آلمان
اخذ اقامت آلمان به چند طریق انجام میشود که شامل اقامت دائم و اقامت موقت است. اقامت موقت بیشتر مناسب افرادی است که بهتازگی وارد آلمان شدهاند و شرایط اقامت طولانی را ندارند. اقامت دائم نیز پس از گذشت چند سال از اقامت موقت، به متقاضیان اهدا میشود. بااینحال برای دریافت هر نوع کارت اقامت، باید شرایط خاصی رعایت شود.
اقامت موقت آلمان (Temporary Residence Permit)
اجازه اقامت موقت در آلمان (Aufenthaltserlaubnis)، یک سند قانونی است که به اتباع خارجی اجازه میدهد برای مدتزمان مشخصی (بیش از ۹۰ روز)، در آلمان زندگی و کار کنند. این مجوز توسط مقامات آلمانی صادر میشود و مشروط به رعایت الزامات خاصی است.
مجوزهای اقامت موقت برای اهداف خاصی مانند کار، تحصیل یا الحاق خانواده صادر میشوند. رایجترین نوع اقامت موقت، اقامت کاری (Arbeitserlaubnis) است که به دارندگان آن، امکان کار در آلمان به مدت محدود را میدهد. دانشجویان نیز میتوانند مجوز اقامت دانشجویی (Studentenvisum) را برای ادامه تحصیلات عالی در دانشگاههای آلمان، طی مدتزمان تحصیل خود دریافت کنند. همچنین افرادی که قصد پیوستن به خانوادههای آلمانی یا مقیم دائم خود را دارند نیز میتوانند برای اقامت موقت خانواده (Familienzusammenführung) درخواست دهند.
اخذ اقامت آلمان بهصورت موقت، دسترسی به مزایای اجتماعی مختلف مانند مراقبتهای بهداشتی، آموزش و تأمین اجتماعی را فراهم میکند. دارندگان این اقامت میتوانند همتراز با شهروندان آلمانی، از این خدمات استفاده کنند. بااینحال پس از بهپایانرسیدن مهلت اقامت موقت، نیاز به تمدید آن خواهد بود.
اقامت دائم آلمان (Settlement Permit)
اقامت دائم آلمان که با نام "Niederlassungserlaubnis" نیز شناخته میشود، یک وضعیت قانونی است که به افراد غیر آلمانی اجازه میدهد به طور نامحدود در این کشور زندگی کنند. اخذ اقامت دائم به افراد حق کار، تحصیل و دسترسی به مزایای اجتماعی را بدون هیچگونه محدودیت زمانی میدهد. دریافت این نوع اقامت در آلمان، نقطه عطفی مهم برای مهاجرانی است که میخواهند زندگی خود را در این کشور مرفه اروپایی، بنا کنند.
برای واجد شرایط بودن اخذ اقامت آلمان بهصورت دائم، متقاضیان باید معیارهای خاصی را داشته باشند. در مرحله اول، این افراد باید حداقل پنج سال با مجوز اقامت موقت و یا سه سال (در صورت گذراندن دوره ادغام)، در آلمان اقامت داشته باشند. علاوه بر این، متقاضیان باید توانایی مالی کافی برای حمایت از خود و افراد تحت تکفل را بدون اتکا به کمکهای اجتماعی نشان دهند.
فرایند درخواست اقامت دائم آلمان نیاز به ارائه مدارک مختلفی مانند مدارک هویتی، گذرنامه معتبر، اجازه اقامت فعلی، قرارداد کار یا مدارک خوداشتغالی، پوشش بیمه درمانی و مدرک مهارت زبان آلمانی است. علاوه بر این، متقاضیان ملزم به قبولی در آزمون شهروندی هستند که دانش آنها را از فرهنگ و جامعه آلمان، ارزیابی میکند. در ادامه بهصورت جزئیتر، شرایط لازم برای درخواست اقامت دائمی آلمان را بررسی خواهیم کرد.
راههای اقامت در آلمان برای ایرانیان
ایرانیانی که قصد اقامت در آلمان را دارند، از طریق روشهای مختلفی میتوانند اقدام نمایند. تنوع این روشها نسبتاً بالاست و تقریباً تمامی اقشار جامعه را پوشش میدهد. درصورتیکه قصد اقدام از طریق بهترین روش که متناسب با شرایط و اوضاع فعلی شما باشد را دارید، کافی است با مشاوران تیم ویزاپ در تماس باشید.
اقامت در آلمان از طریق تحصیل
یکی از بهترین روشهای اخذ اقامت آلمان برای افرادی که قصد تحصیل در دانشگاههای این کشور را دارند، اقدام از طریق تحصیل است. آلمان طیف وسیعی از فرصتهای آموزشی را در مقاطع مختلف کارشناسی و کارشناسی ارشد، دکترا، آموزش حرفهای و دورههای زبان، ارائه میدهد. با ثبتنام در یک دانشگاه یا مؤسسه معتبر و همچنین رعایت شرایط لازم، دانشجویان میتوانند مجوز اقامت موقت را که به آنها اجازه میدهد در طول مدت تحصیل خود در آلمان اقامت داشته باشند، دریافت کنند.
یکی از مزایای کلیدی اخذ اقامت کشور آلمان از این طریق، فرصت تجربه تحصیل در دانشگاههای معتبر جهانی با کمترین هزینه است. کشور آلمان به داشتن دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی عالی که طیف گستردهای از رشتهها و دورههای درسی را ارائه میدهند، مشهور است. دانشجویان ایرانی با اخذ اقامت، میتوانند از اساتید مشهور در سطح جهانی، امکانات پیشرفته و دسترسی به فرصتهای تحقیقاتی بهروز بهرهمند شوند.
اقامت در آلمان از طریق کار
اخذ اقامت آلمان از طریق کار، برای افرادی که به دنبال زندگی و کار در آلمان هستند مزایای زیادی را ارائه میدهد. اقتصاد قوی، استانداردهای بالای زندگی و فرصتهای شغلی فراوان، این کشور را به مقصدی جذاب برای متخصصان و یا کارمندان ایرانی، تبدیل کرده است. برای اخذ اقامت کاری در آلمان، از طریق روشهای مختلفی میتوان اقدام کرد که هر کدام، نیازمند رعایت شرایط خاصی است.
یکی از روشهای اخذ اقامت، داشتن پیشنهاد شغلی از یک کارفرمای آلمانی است که با نام ویزای جاب آفر نیز شناخته میشود. این کار را میتوان با جستجو در وبسایتهای موقعیت شغلی یا از طریق شبکهسازی با متخصصان در زمینه کاری خود انجام داد. پس از دریافت پیشنهاد شغلی، مرحله بعد ارائه درخواست ویزای کار به سارت آلمان است. درخواست ارائه شده باید شامل تمامی مدارک موردنیاز به همراه پیشنهاد شغلی دریافت شده باشد که در ادامه بهصورت دقیقتر، به معرفی این مدارک میپردازیم.
یکی دیگر از بهترین روشها برای اخذ اقامت موقت آلمان از طریق کار، شرکت در دورههای آوسبیلدونگ است. این دورهها که به دورههای کارآموزی نیز معروفاند، اجازه کار در حین آموزش را به شرکتکنندگان میدهند و نیازهای مالی آنها را تا زمان آموزش، تأمین میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دورههای آوسبیلدونگ آلمان، میتوانید صفحه مربوط به آن را مطالعه نمایید.
اقامت در آلمان از طریق سرمایهگذاری
اخذ اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، روشی است که دولت آلمان برای سرمایهگذاران ارائه داده تا علاوه بر زندگی در این کشور مرفه اروپایی، به اقتصاد آن نیز کمک کنند. برای اخذ اقامت از این طریق، باید شرایط خاصی رعایت شود. در مرحله اول، متقاضیان باید مبلغ قابلتوجهی را برای سرمایهگذاری در این کشور ارائه دهند. این کار را میتوان با سرمایهگذاری در بیزینسها یا با خرید املاک و مستغلات انجام داد. حداقل مبلغ سرمایهگذاری بسته به گزینه انتخابی متفاوت است، بااینحال رقمی حدود ۲۵ هزار یورو برای آن باید در نظر داشته باشید.
علاوه بر تهیه حداقل مبلغ سرمایهگذاری، متقاضیان باید ثابت کنند که سرمایهگذاری آنها باعث ایجاد شغل و کمک مثبت به جامعه آلمان میشود. برخورداری از تمکن مالی کافی برای حمایت از خود و خانواده و همچنین ارائه مدارک لازم برای اخذ اقامت در آلمان از طریق سرمایهگذاری، الزامی است.
یکی از بهترین مزایای اخذ اقامت موقت آلمان از طریق سرمایهگذاری، امکان دریافت اقامت دائم و شهروندی آلمان است. با کسب اقامت دائمی آلمان، سرمایهگذاران میتوانند بهراحتی به سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا دسترسی داشته باشند و سرمایهگذاریهای خود را در سطح اروپا، گسترش دهند.
اخذ اقامت آلمان از طریق خرید ملک
خرید ملک در آلمان، یکی دیگر از روشهای سرمایهگذاری محسوب میشود که امکان اخذ اقامت را فراهم میکند. برای واجد شرایط بودن دریافت اقامت از این طریق، خرید ملک باید حداقل آستانه سرمایهگذاری تعیین شده توسط دولت آلمان را برآورده کند. در حال حاضر، حداقل میزان سرمایهگذاری برای املاک واقع در مناطق شهری ۲۵۰ هزار یورو و برای املاک در مناطق روستایی ۲۰۰ هزار یورو است. توجه داشته باشید که این ارقام ممکن است بهصورت مداوم تغییراتی داشته باشند، به همین دلیل توصیه میکنیم برای کسب اطلاعات دقیق و بهروز، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
با اخذ اقامت آلمان از طریق خرید ملک، میتوان به مزایای اجتماعی مختلف ارائه شده توسط دولت آلمان دسترسی داشت. این موارد شامل دسترسی به خدمات مراقبتهای بهداشتی، سیستم حملونقل پیشرفته، خدمات آموزشی رایگان، نرخ بهره پایین برای وامهای رهنی و.. میشوند. علاوه بر این، ساکنان آلمان میتوانند از سیستم قوی تأمین اجتماعی این کشور نیز بهرهمند شوند که در زمان بیکاری یا بیماری، از آنها حمایت مالی میکند.
روند خرید ملک در آلمان، برای افرادی که آشنایی زیادی با آن ندارند ممکن است پیچیده یا مشکل به نظر برسد. برای انجام این کار کافی است در ابتدا یک وام مسکن دریافت نمایید. سپس با پیداکردن ملک مدنظر خود که حداقل مبلغ لازم تعیین شده را داشته باشد، قرارداد خرید را تنظیم کرده و با پرداخت ۱۰ درصد از مبلغ کل ملک در محضر، خرید آن را نهایی کنید.
پس از پرداخت مابقی مبلغ ملک به فروشنده، مطابق با تاریخ تعیین شده در قرارداد، امکان دسترسی به ملک خود را خواهید داشت. با پرداخت مالیات فروش املاک تا ۴ هفته، عملاً صاحب قانونی ملک خواهید بود و میتوانید برای اخذ اقامت، درخواست دهید.
اقامت در آلمان از طریق تولد
کشور آلمان، قوانین خاصی را در خصوص تولد فرزند تعیین کرده است که باعث دریافت اقامت والدین خارجی در این کشور میشود. برای طیکردن این فرایند، حداقل یکی از والدین کودک باید دارای مجوز اقامت معتبر در آلمان باشد. این الزام تضمین میکند که ارتباط کودک با کشور آلمان، از طریق وضعیت حقوقی والدینشان برقرار میشود. از طرف دیگر، والدین باید پدر و مادر بودن خود را در خصوص فرزند، اثبات نمایند.
قوانین دیگری نیز برای اخذ اقامت آلمان از طریق تولد وجود دارد که شامل فراهمکردن حداقل تمکن مالی تعیین شده و داشتن مکان اقامت در آلمان که از استانداردهای بهداشتی و ایمنی برخوردار باشد، میشود. با فراهم این شرایط، والدین میتوانند درخواست اقامت خود را به دفاتر مهاجرت (Ausländerbehörde) ارائه دهند.
توجه داشته باشید که روشهای اخذ اقامت از طریق تولد در آلمان، از طریق اصل خاک و اصل خون قابلانجام است. اصل خاک مربوط به کودکانی میشود که در خاک کشور آلمان به دنیا آمده باشند. برای این کودکان میتوان اقامت آلمان را با طیکردن مراحل و شرایط لازم، دریافت نمود. اصل خون نیز مربوط به کودکانی میشود که والدین آنها مقیم آلمان هستند. در این شرایط نیز با رعایت قوانین الزامی، کودک میتواند در بزرگسالی نیز در آلمان اقامت داشته باشد.
اقامت در آلمان از طریق ازدواج
اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج، فرایندی است که نیازمند برنامهریزی دقیق و رعایت الزامات قانونی است. کشور آلمان قوانین و مقررات سختگیرانهای را برای اطمینان از صحت ازدواج و جلوگیری از سوءاستفاده از این سیستم تعیین کرده است که رعایت تمامی آنها، الزامی خواهد بود.
برای دریافت اقامت، زوجین باید تمامی قوانین ازدواج در آلمان را رعایت کرده باشند. این موارد شامل داشتن سن قانونی، ارائه مدارک لازم مانند گذرنامه و گواهی تولد، تمکن مالی کافی و ازدواج با فردی که مقیم یا تابعیت آلمان را داشته باشد، میشوند. با فراهمکردن شرایط لازم و ارائه مدارک ضروری، در ابتدا مجوز اقامت موقت برای شخص ارائه میشود که پس از گذشت ۳ سال، قابلیت تبدیل به اقامت دائم آلمان را خواهد داشت.
اقامت در آلمان از طریق پناهندگی
یکی دیگر از روشهایی که برای اخذ اقامت آلمان میتوان از آن استفاده کرد، پناهندگی است. روند اخذ اقامت در آلمان از طریق پناهندگی، فرایندی پیچیده و چالشبرانگیز است که مشکلات متعددی را به همراه دارد. یکی از موانع اصلی در این مسیر، معیارهای دقیق تعیین شده توسط دولت آلمان برای شناسایی افراد واجد شرایط است.
متقاضیان دریافت پناهندگی باید ثابت کنند که به دلیل عواملی مانند نژاد، مذهب، ملیت، عقاید سیاسی یا عضویت در گروههای اجتماعی خاص، مورد آزار و اذیت یا آسیب جدی در کشور خود قرار گرفتهاند. این امر مستلزم ارائه شواهد و اسناد مهمی است که فراهمکردن آنها، میتواند کمی مشکل باشد.
از دیگر سختیهای اقامت در آلمان از این طریق، طولانیبودن فرایندهای بوروکراسی درخواست پناهندگی است. هجوم پناهجویان در سالهای اخیر به آلمان، باعث سختگیریهای شدید مقامات این کشور و بررسی جزئی تمام پروندهها شده است. به همین دلیل فرایند رسیدگی به پروندههای متقاضیان، زمان نسبتاً طولانی را شامل میشود.
علاوه بر این موارد، احساسات منفی عمومی نسبت به پناهندگان نیز میتواند مشکلات زیادی را برای کسانی که به دنبال پناهندگی در آلمان هستند، ایجاد کند. نگرشهای بیگانههراسی برخی از مردم آلمان، باعث ایجاد تبعیض و خصومت نسبت به پناهندگان شده است. این موضوع دسترسی به مسکن، آموزش، خدمات مراقبتهای بهداشتی و فرصتهای شغلی را برای پناهجویان، با مشکل مواجه میکند. به همین دلیل تیم ویزاپ، بههیچعنوان استفاده از پناهندگی برای اخذ اقامت آلمان را پیشنهاد نمیکند.
اقامت در آلمان از طریق استارتاپ
در سالهای اخیر، کشور آلمان خود را بهعنوان یکی از قطبهای اصلی در زمینه استارتاپها و جذب کارآفرینان حرفهای معرفی کرده است. این کشور با برنامههای حرفهای و منابع متعددی که در اختیار دارد، محیط مناسبی را برای راهاندازی کسبوکار ارائه میدهد و افراد زیادی را از سراسر جهان جذب میکند. بااینوجود اقامت در آلمان از طریق راهاندازی استارتاپ، مانند سایر روشهای مهاجرتی، نیازمند رعایت برخی شرایط خاص است.
برای اخذ اقامت آلمان، کارآفرینان باید یک طرح تجاری مناسب که ایدههای نوآورانهای در خود داشته باشد را ارائه دهند. این طرح باید پتانسیل رشد و موفقیت زیادی از خود نشان دهد و در راستای کمک به اقتصاد آلمان باشد. علاوه بر این، متقاضیان باید بودجه کافی برای راهاندازی استارتاپ خود را تأمین کنند. این کار را میتوان از طریق پساندازهای شخصی یا با دریافت سرمایه از سرمایهگذاران خطرپذیر یا سرمایهگذاران فرشته انجام داد.
با فراهمکردن شرایط لازم، ویزای استارتاپ آلمان برای شخص ارائه میشود که امکان کار و زندگی را برای مدتی مشخص را فراهم میکند. درصورتیکه شخص متقاضی پس از سه سال کسبوکار خود را ادامه داده باشد و در این مدت، بیمه و مالیاتهای مختلف را پرداخت کرده باشد، میتواند برای اقامت دائم آلمان درخواست دهد.
راهاندازی استارتاپ علاوه بر اینکه شرایط اخذ اقامت در آلمان را بهصورت دائمی فراهم میکند، مزایای مختلف دیگری را نیز ارائه میدهد. کشور آلمان دارای قدرتمندترین اقتصاد در اروپاست و زیرساختهای توسعهیافتهای را برای استارتاپها فراهم میکند. از طرف دیگر، به لطف دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی معتبر در آلمان، این کشور نیاز کارآفرینان برای استخدام افراد حرفهای و متخصص را بهخوبی پوشش میدهد.
علاوه بر نیروی کار حرفهای، دولت آلمان برنامههای حمایتی مختلفی را برای کارآفرینان ارائه میدهد. سرمایهگذاران انکوباتور، شتابدهندهها و برنامههای مالی متعدد این کشور، میتوانند نیازهای مالی شما را برای سرمایهگذاری برطرف نمایند و رشد استارتاپ شما را در سطح جهانی، تضمین کنند.
مهمترین شرایط اقامت در آلمان
برای افرادی که قصد اقامت در کشور آلمان را دارند، روشهای مختلفی در دسترس است که در بخش قبلی بهصورت کامل بررسی شدند. بااینحال، فراهمکردن شرایط لازم برای هر روش، میتواند کمی مشکل و چالشبرانگیز باشد. برای سادهتر شدن فرایند اخذ اقامت آلمان، آشنایی با برخی شرایط که از اهمیت بالاتری برخوردارند میتواند سودمند باشد.
در مرحله اول، باید دلیل مناسبی برای اقامت در کشور آلمان داشته باشید. درصورتیکه نتوانید هدفی قانعکننده برای زندگی در آلمان به مقامات این کشور ارائه دهید، درخواست شما برگشت خواهد خورد. اهداف اقامت در کشور آلمان میتواند اشتغال، تحصیل، الحاق خانواده، سرمایهگذاری یا پناهندگی باشد.
از دیگر شروط مهم برای اقامت در آلمان، داشتن تمکن مالی است. متقاضیان باید ثابت کنند که بودجه کافی برای حمایت از خود و افراد تحت پوشش خود را در طول اقامت در آلمان خواهند داشت. این قانون تضمین میکند که مهاجران تازهوارد، باری بر دوش سیستم رفاهی دولت آلمان ایجاد نخواهند کرد و میتوانند بهصورت مستقل، خانواده خود را اداره کنند.
مورد دیگر، پوشش بیمه درمانی برای متقاضیان اخذ اقامت آلمان است. برای طیکردن صحیح فرایند دریافت اقامت، ارائه مدرکی مبنی بر داشتن بیمه درمانی در آلمان که هزینههای پزشکی در طول مدت اقامت را پوشش دهد، الزامی است. با داشتن بیمه درمانی مناسب، امکان دسترسی به خدمات باکیفیت پزشکی در دسترس قرار میگیرد و هزینههای اضافی از روی دولت، برداشته میشود.
آخرین مورد از شرایط اقامت در آلمان، تسلط به زبان آلمانی است. کسب مهارتهای زبان آلمانی از طریق کلاسهای برگزار شده و هم چنین شرکت در آزمونهای تعیین سطح، نقش مهمی در ادغام راحتتر افراد در جامعه آلمان خواهد داشت و روند طیکردن مراحل قانونی را نیز سادهتر خواهد کرد. برای اخذ اقامت کشور آلمان از طریق هر روش، نیاز به مدرک زبان خاصی است که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
مدرک زبان موردنیاز
ارائه مدرک زبان آلمانی، یکی از اصلیترین شرایط در اخذ اقامت آلمان است. تعیین سطح زبان آلمانی باید توسط آزمونهای معتبر که در کشور آلمان مورد پذیرش واقع شدهاند، انجام شود. برای مقاصد عمومی مانند اشتغال یا تحصیل، متداولترین گواهی پذیرفته شده TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) است. این آزمون استاندارد، توانایی فرد را در درک مطلب و استفاده از آلمانی در محیطهای آکادمیک و حرفهای ارزیابی میکند. نمرات آزمون TestDaF از TDN 3 (مبتدی) تا TDN 5 (پیشرفته) متغیر است.
ارائه مدرک زبان آلمانی از مؤسسه گوته نیز معتبر خواهد بود. مدرک Goethe-Zertifikat در سطوح مختلف از A۱ (مبتدی) تا C۲ (پیشرفته) ارائه میشود که هر سطح مربوط به مجموعه خاصی از مهارتها در خواندن، نوشتن، گوشدادن و صحبتکردن است. در جدول زیر میتوانید مدرک زبان موردنیاز برای هر روش مهاجرتی را مشاهده نمایید.
روش اخذ اقامت | مدرک زبان آلمانی موردنیاز |
اقدام از طریق تحصیل | حداقل سطح B1 – حداقل نمره آیلتس ۶٫۵ برای رشته های دانشگاهی که به زبان انگلیسی ارائه میشوند. |
اقدام از طریق کار | حداقل سطح B1 (بااینحال ارائه مدرک B2 معتبرتر است.) |
اقدام از طریق سرمایهگذاری | حداقل سطح B1 |
اقدام از طریق خرید ملک | حداقل سطح B1 |
اقدام از طریق تولد | سطح B2 |
اقدام از طریق ازدواج | سطح A1 |
اقدام از طریق پناهندگی | سطح B1 |
اقدام از طریق استارتاپ | سطح B2 یا C1 |
تمکن مالی مورد نیاز
از دیگر شرایط ضروری برای کسب اقامت آلمان، برخورداری از حداقل تمکن مالی تعیین شده توسط دولت این کشور است. مقدار تمکن مالی در هر روش از مهاجرت، متفاوت است بااینحال بهعنوان یک دستورالعمل کلی، توصیه میشود حداقل مبلغ ۸۶۴۰ یورو در سال را برای هزینههای شخصی در دسترس داشته باشید. داشتن یک منبع درآمد ثابت نیز از دیگر مواردی است که برای اثبات تمکن مالی، الزامی خواهد بود.
در جدول زیر میتوانید میزان تمکن مالی برای هر روش را مشاهده نمایید. توجه داشته باشید که این اعداد، بهصورت تقریبی است و میتواند با تفاوتهایی مواجه شود. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاع دقیق، با مشاوران ما در تماس باشید.
روش اخذ اقامت | حداقل تمکن مالی موردنیاز |
اقدام از طریق تحصیل | ۱۱۲۰۸ یورو در سال یا ۹۳۴ یورو بهصورت ماهانه |
اقدام از طریق کار | ۱۲۳۲۴ یورو در سال یا ۵۲۰۰ یورو بهاضای ۶ ماه |
اقدام از طریق سرمایهگذاری | حداقل مبلغ سرمایهگذاری باید ۳۵۰ هزار یورو باشد |
اقدام از طریق خرید ملک | بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار یورو به همراه هزینههای جانبی آژانس املاک، مالیات، وام کارگزار و... |
اقدام از طریق تولد | حدود ۵ هزار تا ۶ هزار یورو |
اقدام از طریق ازدواج | با توجه به شرایط زوجین تعیین میشود |
اقدام از طریق پناهندگی | نیازی به تمکن مالی نخواهد بود |
اقدام از طریق استارتاپ | حداقل ۲۵ هزار یورو |
هزینه اقامت در آلمان
یکی از مواردی که توجه به آن برای اقامت در کشور آلمان ضروری است، هزینههای زندگی و همچنین هزینههای دریافت اقامت است. به جز موضوع تمکن مالی، زندگی در کشور آلمان مانند سایر کشورها، هزینههای مختلفی را در بر دارد که تأثیر زیادی روی شرایط زندگی مهاجرین خواهد گذاشت. در ادامه به بررسی مهمترین هزینههای اقامت در آلمان میپردازیم.
هزینه مسکن
یکی از شروط اصلی برای اکثر روشهای اخذ اقامت آلمان، ارائه آدرس محل سکونت است. هزینه مسکن در کشور آلمان، باتوجهبه عوامل مختلف میتواند به طور قابلتوجهی متفاوت باشد. از لحاظ خرید مسکن در آلمان، قیمتها در دهه گذشته به طور پیوسته افزایش داشته است. میانگین هزینه خرید ملک در شهرهای بزرگ مانند برلین، مونیخ یا فرانکفورت میتواند از ۴۰۰۰ تا ۷۰۰۰ یورو برای هر مترمربع متغیر باشد. بهعنوانمثال خرید یک آپارتمان ۱۰۰ متری در این شهرها، میتواند بین ۴۰۰ هزار یورو تا ۷۰۰ هزار یورو هزینه در بر داشته باشد. علاوه بر این، هزینههای اضافی مانند مالیات، هزینههای عوارض، هزینه ثبت قرارداد و... نیز باید محاسبه شود.
برای افرادی که توان مالی خرید مسکن در آلمان را ندارند، اجاره خانه میتواند گزینه مناسبی باشد. قیمت اجاره مسکن در آلمان، بسته به موقعیت و اندازه ملک متفاوت است. در شهرهای بزرگ مانند برلین یا مونیخ، اجاره ماهانه یک آپارتمان یکخوابه میتواند بین ۸۰۰ تا ۱۵۰۰ یورو هزینه داشته باشد. بااینحال باید توجه داشته باشید که قیمت اجاره خانه در سالهای اخیر، به طور پیوسته در حال افزایش بوده و این روند ممکن است ادامه داشته باشد.
هزینه مالیات
درصورتیکه اقامت آلمان را کسب کرده باشید، باید مانند سایر مردم این کشور مالیات پرداخت نمایید. پرداخت مالیات در کشور آلمان، در سه سطح فدرال، ایالتی و محلی انجام میشود. انواع اصلی مالیات در این کشور نیز شامل مالیاتبردرآمد، مالیات بر ارزشافزوده (VAT)، مالیات بر شرکت و مالیات بر دارایی است. نرخ مالیاتبردرآمد در آلمان تصاعدی است، به این معنی که افرادی با درآمد بالاتر، درصد بیشتری از حقوق خود را بهعنوان مالیات پرداخت میکنند. بالاترین نرخ مالیاتبردرآمد در حال حاضر ۴۵ درصد است.
مالیات بر ارزشافزوده در آلمان نیز ۱۹ درصد است که در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی، نسبتاً بالا است. این مالیات روی تمامی کالاها و خدمات ارائه شده در آلمان، بهجز موارد معافیت از مالیات مانند اقلام غذایی ضروری و خدمات بهداشتی، تأثیر میگذارد.
مالیات پرداختی شرکتها در آلمان نیز قابلتوجه است. هر چند دولت آلمان به دلیل سیاستهای جذب سرمایهگذار، در سالهای اخیر این مالیات را کاهش داده است، در حال حاضر ۱۵ درصد این نرخ برای شرکتهای داخلی و خارجی فعال در داخل آلمان اعمال میشود. علاوه بر این، صاحبان املاک در آلمان نیز باید مالیات بر دارایی را بر اساس ارزش ارزیابی شده املاک و مستغلات خود، پرداخت نمایند. این نرخها بسته به محل مسکن متفاوت است و توسط مقامات شهری و ایالتی تعیین میشود.
هزینه خوردوخوراک
از دیگر مواردی که روی اقامت در آلمان تأثیرگذار است، هزینههای خوردوخوراک و مواد غذایی است. هزینه مواد غذایی در آلمان باتوجهبه عواملی مانند منطقه، فروشگاه، میزان دسترسی و... تعیین میشود. برای مثال، قیمتها ممکن است بین مناطق شهری و روستایی به دلیل تفاوت در تقاضا و هزینههای حملونقل متفاوت باشد. علاوه بر این برخی فروشگاههای زنجیرهای مانند Aldi و Lidl، قیمتهایی بهمراتب پایینتر از سایر فروشگاهها ارائه میدهند.
به طور متوسط، خوردوخوراک هر شخص در آلمان، حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ یورو در ماه میتواند هزینه داشته باشد. با این رقم میتوان مواد غذایی اولیه و اساسی مانند میوهها، سبزیجات، محصولات لبنی، گوشت، نان و... را فراهم نمود. بااینحال، ترجیحات فردی و محدودیتهای غذایی میتواند به طور قابلتوجهی بر این هزینهها تأثیر داشته باشد.
هزینه پوشاک
مورد دیگری که پس از اخذ اقامت آلمان روی هزینههای شما تأثیر میگذارد، خرید پوشاک است. به طور متوسط، آلمانیها سالانه حدود ۵ درصد از درآمد خود را صرف خرید لباس میکنند. این رقم نشان میدهد که خرید لباس برای اکثر افراد مقیم آلمان، یک هزینه ضروری محسوب میشود.
اگر بخواهیم بهصورت جزئیتر هزینههای پوشاک را بررسی کنیم، باید گفت که یک تیشرت معمولی باتوجهبه مارک و کیفیت آن، میتواند بین ۱۰ تا ۳۰ یورو قیمت داشته باشد. شلوار جین نیز معمولاً بین ۵۰ تا ۱۰۰ یورو قیمت دارد. قیمت لباسهای مختلف مردانه یا زنانه نیز بین ۳۰ تا ۱۵۰ یورو و یا حتی بیشتر است. بااینحال جشنوارههای تخفیفدار مختلفی در طول سال در کشور آلمان برگزار میشود که خرید پوشاک از آنها میتواند هزینههای اقامت آلمان را تا حد زیادی کاهش دهد.
هزینههای تفریحات
سرگرمی و تفریحات مختلف، یکی از جنبههای ضروری اقامت آلمان محسوب میشود و روی کیفیت زندگی در این کشور، تأثیر میگذارد. یکی از محبوبترین سرگرمیها در آلمان، شرکت در کنسرت یا تئاتر است. هزینه بلیت این رویدادها باتوجهبه محبوبیت هنرمند و همچنین شهر برگزار شده، متفاوت است. بهعنوانمثال، بلیت کنسرت در یک شهر کوچک، ممکن است حدود ۲۰ یورو قیمت داشته باشد، درحالیکه بلیت کنسرت هنرمندان مشهور بینالمللی، بیش از ۱۲۰ یورو هزینه خواهد داشت. سایر هزینههای تفریحات در کشور آلمان را میتوانید در لیست زیر مشاهده نمایید.
- هزینه رستوران بین ۱۵ تا ۲۵ یورو
- هزینه یکروزه شهربازی بین ۳۰ تا ۵۰ یورو
- هزینه بلیت سینما بین ۱۰ تا ۵۰ یورو
- هزینه کافیشاپ و بار بین ۱ تا ۲ یورو برای هر نوشیدنی
شرایط سنی مورد نیاز
یکی از شرایط مهم برای اخذ اقامت آلمان، برخورداری از حداقل سن تعیین شده است. بهطورکلی، کسانی که درخواست اقامت در کشور آلمان را ارسال میکنند، باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشند. بااینحال، استثناهایی نیز در این زمینه وجود دارد. توجه داشته باشید برای مواردی که سن قانونی زیر ۱۸ سال است، حضور سرپرست برای انجام اقدامات اولیه ضروری خواهد بود. در جدول زیر میتوانید شرایط سنی اخذ اقامت کشور آلمان، برای هر روش را مشاهده کنید.
روش اخذ اقامت | شرایط سنی |
اقدام از طریق تحصیل | تحصیل در مدارس بین ۶ تا ۱۸ سال تحصیل در مقطع کارشناسی بین ۱۸ تا ۲۱ سال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد تا ۳۰ سال تحصیل در مقطع دکترا تا ۴۰ سال |
اقدام از طریق کار | زیر ۴۵ سال برای تمامی انواع ویزای کاری ویزای آوسبیلدونگ بین ۱۶ تا ۲۵ سال |
اقدام از طریق سرمایهگذاری | بالای ۱۸ سال |
اقدام از طریق خرید ملک | بالای ۱۸ سال |
اقدام از طریق تولد | بالای ۱۸ سال |
اقدام از طریق ازدواج | بالای ۱۸ سال |
اقدام از طریق پناهندگی | بدون محدودیت سنی |
اقدام از طریق استارتاپ | سن بین ۱۸ تا ۴۰ سال |
مراحل اخذ اقامت آلمان
مراحل اخذ اقامت کشور آلمان باتوجهبه روش انتخاب شده برای اقامت تعیین میشود. طیکردن صحیح این مراحل کاملاً ضروری است و درصورتیکه هر مرحله بهدرستی انجام نشود، اقامت شما با مشکل مواجه خواهد شد. در این بخش بهصورت کلی، مهمترین مراحلی که برای انجام این فرایند ضروری هستند را معرفی میکنیم.
۱. مرحله اول تعیین هدف از اقامت است. در ابتدا باید مشخص کنید که با چه هدفی قصد ورود به خاک آلمان را خواهید داشت. این اهداف ممکن است تحصیلی، کاری، سرمایهگذاری و... باشند. توجه داشته باشید که انتخاب صحیح روش اخذ اقامت آلمان، اهمیت زیادی دارد و روی سایر مراحل و هم چنین نوع مدارک ارسالی، تأثیر میگذارد.
۲. هنگامی که هدف از اقامت خود را مشخص کردید و تمام مدارک لازم را جمعآوری کردید، قدم بعدی ارسال درخواست ویزا به سفارت آلمان واقع در تهران است. توجه داشته باشید که فرایند درخواست ویزا را قبل از سفر خود، به سفارت آلمان ارسال کنید، زیرا زمان پردازش میتواند کمی طولانی باشد.
۳. پس از ورود به آلمان با ویزای معتبر، باید ظرف دو هفته آدرس خود را در اداره ثبت آلمان وارد کنید. علاوه بر ثبت آدرس محل سکونت در آلمان، تکمیل فرم ثبتنام و ارائه مدارک لازم برای اقامت الزامی خواهد بود.
۴. با بررسی درخواست شما، پس از مدتزمان مشخصی اقامت موقت آلمان صادر خواهد شد که به شما اجازه میدهد در زمان تعیین شده، در کشور آلمان بهصورت قانونی حضور داشته باشید. توجه داشته باشید که ممکن است بسته به مدت و هدف اقامت، لازم باشد اجازه اقامت موقت خود را قبل از انقضای آن تمدید نمایید. این کار را میتوان با ارسال درخواست به اداره مهاجرت آلمان به همراه مدارک موردنیاز، انجام داد.
مدارک لازم برای دریافت اقامت آلمان
یکی از شروط اصلی برای اخذ اقامت کشور آلمان، ارائه تمامی مدارک موردنیاز است. لیست مدارک ارسالی شامل مدارک ضروری برای تهیه ویزای آلمان و هم چنین مدارک لازم برای اخذ اقامت میشود. لیست مدارک را میتوانید در جدول زیر، بهصورت دقیق مشاهده نمایید.
روش اخذ اقامت | مدارک موردنیاز |
اقدام از طریق تحصیل | · فرم پذیرش دانشگاه · مدارک تحصیلی و ترجمه رسمی آنها · گواهینامهها و مدارک علمی اخذ شده معتبر · ریزنمرات تحصیلی و ترجمه آنها · مدرک داشتن بیمه درمانی · عکس پرسنلی جدید · مدارک هویتی شامل پاسپورت معتبر، شناسنامه و... به همراه کپی آنها · رسید پرداخت هزینههای ثبتنام دانشگاه · مدرک زبان · نامه اثبات تمکن مالی |
اقدام از طریق کار | · تکمیل فرم درخواست · قرارداد کاری · عکس پرسنلی جدید · مدارک اثبات نداشتن سو پیشینه · پاسپورت معتبر با اعتبار ۶ماهه · مدرک زبان آلمانی · گواهیهای پزشکی · مدارک تحصیلی مرتبط · اثبات تمکن مالی |
اقدام از طریق سرمایهگذاری | · مدارک شناسایی و هویتی شامل پاسپورت، شناسنامه و... · اثبات تمکن مالی و انجام حداقل سرمایهگذاری تعیین شده · مجوز راهاندازی کسبوکار (در صورت نیاز) · مدارک شرکت تأسیس شده در ایران (در صورت تأسیس نمایندگی) |
اقدام از طریق خرید ملک | · پاسپورت معتبر · تکمیل فرم درخواست ویزا · دو قطعه عکس پرسنلی جدید · مدارک داشتن بیمه درمانی · اثبات تمکن مالی · اسناد مربوط به خرید ملک · رسیدهای پرداخت مالیات |
اقدام از طریق تولد | · شناسنامه فرزند · پاسپورت معتبر والدین · آدرس محل سکونت والدین در آلمان · اثبات تمکن مالی تعیین شده · گواهیهای بیمه درمانی · تکمیل فرم درخواست اقامت |
اقدام از طریق ازدواج | · فرم درخواست اقامت · عکس گذرنامهای جدید · پاسپورت معتبر · کپی کارت شناسایی · شناسنامه · حکم طلاق یا گواهی فوت (در صورت داشتن ازدواج قبلی) · مدرک زبان · گواهی بیمه درمانی معتبر در آلمان |
اقدام از طریق پناهندگی | · مدارک هویتی مانند شناسنامه، پاسپورت، کارت ملی و... · تکمیل فرم درخواست پناهندگی (Asylantrag) · سوابق پزشکی · مدارکی مبنی بر صحت ادعای پناهندگی |
اقدام از طریق استارتاپ | · پاسپورت معتبر · عکس پرسنلی جدید · بیمه مسافرتی · بیمه درمانی · تکمیل فرم درخواست اقامت · گواهی ثبت آدرس محل سکونت · بیزینس پلن · رزومه · مدرک زبان · نامه اثبات تمکن مالی |
مزایا و معایب اقامت آلمان
یکی از مواردی که قبل از اقدام اخذ اقامت آلمان باید در نظر بگیرید، مزایا و معایب زندگی در این کشور اروپایی است. داشتن اطلاعات کافی در این زمینه، باعث میشود که انتخابی آگاهانه داشته باشید و خود را از نظر ذهنی و روحی، برای زندگی در محیطی جدید آماده کنید.
مزایا
یکی از مزایای کلیدی زندگی در آلمان، دسترسی به اقتصاد قوی و بازار کار فوقالعاده است. آلمان یکی از قویترین اقتصادهای جهان را دارد که فرصتهای فراوانی برای اشتغال و رشد شغلی شما را فراهم میکند. با نرخ پایین بیکاری و تقاضای زیاد برای کارگران ماهر، اخذ اقامت آلمان چشمانداز شغلی پرسودی را به روی شما باز خواهد کرد.
علاوه بر این، اقامت در آلمان، امکان دسترسی به سیستمهای آموزشی و مراقبتهای بهداشتی باکیفیت در سطح جهانی را فراهم میکند. کشور آلمان دارای دانشگاههای پیشرفتهای است که تحصیلات رایگان یا مقرونبهصرفهای را ارائه میدهند. با اقامت در آلمان میتوانید با پرداخت کمترین هزینه، از این سیستم آموزشی باکیفیت بهرهمند شوید. علاوه بر این، مراقبتهای بهداشتی در آلمان نیز در سطح بسیار بالایی قرار دارد و دسترسی به آن برای تمامی افراد مقیم این کشور، میسر است.
یکی دیگر از مزایای اخذ اقامت آلمان، تجربه زندگی در کشوری دیدنی و جذاب، با فرهنگی غنی است. یکی از مشخصههای اصلی کشور آلمان، بناهای تاریخی فوقالعاده، مراسمهای هنری پر جنبوجوش، سنتهای متنوع و هم چنین مناظر طبیعی خیرهکننده است. اقامت در آلمان به شما اجازه میدهد تا بدون هیچ محدودیتی، از این مزایا بهرهمند شده و زندگی در کشوری مرفه و زیبا را تجربه نمایید.
معایب
باوجوداینکه اقامت در آلمان مزایای بیشماری را ارائه میدهد، بااینحال دارای برخی معایب نیز هست که میتواند زندگی برخی از افراد را با چالشهای جدی مواجه سازد. یکی از مهمترین معایب در این زمینه، سخت بودن زبان آلمانی برای یادگیری است. آلمانی، زبان پیچیدهای است و یادگیری روان آن برای برخی از ایرانیان میتواند چالشبرانگیز باشد. عدم مهارتهای زبانی نیز میتواند ارتباط با دیگران را مختل کند و باعث سختشدن روند ادغام در جامعه و یا پیداکردن شغل مناسب شود.
یکی دیگر از معایب اخذ اقامت آلمان، هزینههای نسبتاً بالای مسکن و مالیات است. این هزینهها در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی به طور قابلتوجهی بالاتر است. این موضوع میتواند برای برخی از مقیمان آلمان که درآمد پایینی دارند، مشکلساز باشد.
فرایند اخذ اقامت کشور آلمان نیز میتواند زمان نسبتاً زیادی را صرف کند. انجام فرایند درخواست اقامت نیاز به ارائه مدارک گسترده، انجام مصاحبهها و تهیه برخی شرایط دیگر دارد که میتواند باعث استرس و ناامیدی بسیاری از افراد شود. توصیه میکنیم برای طیکردن مسیر صحیح اقامت در آلمان و بهحداقلرساندن این معایب، قبل از هرگونه اقدام با مشاوران تیم ما در ارتباط باشید تا بهترین مسیر برای شما انتخاب شود.
شرایط تبدیل اقامت آلمان به تابعیت
یکی از مزایای اصلی اخذ اقامت آلمان، امکان تبدیل آن به اقامت دائم و شهروندی است. گرفتن کارت شهروندی آلمان، نقطه عطفی بزرگ برای کسانی است که قصد کار، تحصیل، تشکیل خانواده و زندگی در این کشور را دارند. برای طیکردن صحیح این فرایند، شرایط خاصی باید رعایت شود که در ادامه بررسی شدهاند.
۱. در مرحله اول، متقاضی باید حداقل ۵ سال با مجوز اقامت معتبر، در آلمان حضور داشته باشد. این شرط تضمین میکند که فرد به طور صحیح، در جامعه آلمان ادغام شده و فرهنگ و ارزشهای این کشور را درک میکند. علاوه بر این، متقاضی باید با قبولی در آزمون زبان آلمانی، مهارت خود را در این زمینه نشان دهد.
۲. در مرحله بعد، متقاضیان دریافت شهروندی آلمان باید شخصیت خوبی از خود نشان دهند و به قوانین این کشور پایبند باشند. صلاحیت داشتن شخص در این مورد، از طریق بررسی سوابق و گواهیهای سو پیشینه تعیین میشود. افرادی که دارای سابقه جنایی یا تخلفات قانونی باشند، معمولاً واجد شرایط شهروندی آلمان نخواهند بود.
۳. برخورداری از ثبات مالی هنگام درخواست شهروندی آلمان نیز اهمیت زیادی دارد. متقاضیان باید ثابت کنند که میتوانند بدون اتکا به مزایای رفاه اجتماعی؛ از خود یا افراد تحت پوشش خود حمایت کنند.
۴. با خارجشدن از تابعیت قبلی کشور خود، متقاضیان میتوانند پاسپورت آلمان را دریافت کرده و به طور رسمی، شهروند این کشور شوند.
جمع بندی
یکی از اهداف اصلی بسیاری از مهاجران ایرانی که در آلمان زندگی میکنند، دریافت اقامت این کشور است. اخذ اقامت آلمان با مزایای متعددی همراه است که تمامی آنها، تجربه زندگی مرفه و بدون دغدغه را برای شما فراهم میکند. انجام این کار از طریق روشهای مختلفی امکانپذیر است که انتخاب میان آنها، بستگی به شرایط و اهداف شما دارد. در این مقاله سعی کردیم بهصورت جامع، به بررسی تمام جنبههای اقامت در کشور آلمان بپردازیم. درصورتیکه نیاز به راهنمایی بیشتر دارید، کافی است فرم مشاوره رایگان ما را پر کرده تا کارشناسان تیم ویزاپ، دراسرعوقت با شما تماس بگیرند.
سؤالات متداول
روشهای متنوعی برای اقامت در آلمان وجود دارد که باید باتوجهبه شرایط و وضعیت هر شخص انتخاب شود. بااینوجود اقدام از طریق کار، تحصیل و سرمایهگذاری، به ترتیب جزو بهترین روشها در این زمینه محسوب میشوند.
به جز پناهندگی که بههیچعنوان توصیه نمیشود، اقدام از طریق کار بهخصوص شرکت در دورههای آوسبیلدونگ، کمترین هزینه را در پی خواهد داشت. تحصیل در دانشگاههای دولتی نیز در رده دوم قرار دارد.
دولت آلمان برای هر روش اخذ اقامت، مبلغ خاصی را بهعنوان تمکن مالی تعیین کرده است؛ بااینحال مبلغی حدود ۸۴۰ یورو بهصورت ماهانه، میتواند تمکن مالی شما را اثبات نماید.
بله. پس از گذشت ۵ سال از اقامت موقت و در صورت فراهمکردن شرایط موردنیاز، میتوانید برای اقامت دائم و شهروندی آلمان درخواست دهید.
در شرایط خاصی امکان باطل شدن مجوز اقامت وجود خواهد داشت. مرتکب شدن جرم و داشتن سابقه کیفری، ارائه اطلاعات نادرست به اداره مهاجرت آلمان و خروج از آلمان بیش از ۶ ماه، اقامت شما را باطل خواهد کرد.